понеделник, 21 юли 2008 г.




Смолен и Околията в своето близко и далечно минало
Градиво за историята на Родопската област
Кн.1
Отпечатък от в. “Красногор” – Смолен
1937-1939г
Петър Ан. Маринов



ПРЕДГОВОР

Няма съмнение, че най-тъмната и най-неизвестна част от историята на Родопите е тая, която захваща от идването на турците до първата половина на 19 век – началото на възраждането на среднородопските българи. Завладяването от турците обширния Родопски лабиринт, после – времето, причините, начинът и последствията по изтурчване на повечето родопски българи, а след това запазването на една част от тях, животът, разселването и заселването им в сегашните села, подпадането им под патриаршията и гръцкото духовенство и пр. са все въпроси, които чакат своето разрешение. За онова тъмно време няма писана история, освен бегли бележки на случайни пътешественици или в историите на близкосъседни или по-далечни нам области и народи, но засега пък главният източник за историята на тоя край, от където обилно можем да черпим сведения, са народните предания, спомени и легенди, запазени у населението.
Затова се постарах да събера според силите си запазените предания у народа в тоя край, а така също да проуча до колкото можах и писаната литература и документи отнасящи се по въпроса за миналото, да обходя надлъж и шир Смоленската околия и видя запазените старини, и всичко това да изложа последователно и съпоставено с околните събития в предлагания труд, без никакви претенции за изчерпателност и компетентност. Голяма, интересна, богата и важна във всяко отношение област представляват Родопите. Не само от историческа и битова страна, но и от народностна и езикова. Доста късно е, много от живите свидетели за миналото са измрели, а малцината останали са в преклонна възраст, но за да не изгубим безвъзвратно спомените от миналото, връзките между селища и родове, словесни сказания и легенди, предания за мрачните преживелици през вековете назад и пр., дълг се налага не нам, а на нашите специалисти по история да проучат по-обстойно тоя край, още повече, че имаме на разположение и част от старата турска архива и да хвърлят по-голяма светлина върху живота, миналото и бита на нашите сънародници, мохамедани и християни в Родопите. Защото измежду всичките български покрайнини, те, родопските българи, са получили най-горчивия дял и са преживели най-трагичната съдба от цялото петвековно робство, за което говори големият факт, че нийде в България не са ставали такива масови помохамеданчвания, както тук.
Прочее, до колкото имах възможност, при всичката оскъдица на литература, особено тук в родопите, събрах сведенията за миналото на Смоленската околия, които след един кратък географски преглед започвам да излагам. Изложениет ми е с много недостатъци и може би ще търпи възражения и критики, но само който е боравил с такава една материя знае с какви мъчнотии, необясними и сплетени факти и събития ще трябва да се справя, които до голяма степен спъват работата на специално подготвени за целта лица, а камо ли за нас. Затова особено ще бъдем признателни на всимки специалисти по история, ако посочат непълностите, неточностите и въобще грешките в изложението, за което още от сега им изказвам моята голяма благодарност.

Петър Ан। Маринов
/следва/

Няма коментари: